Embaràs

Durant l’embaràs, el cos de la mare ha de canviar per adaptar-se als requeriments que té el desenvolupament del nadó en el seu interior. Alguns dels canvis físics més habituals són l’augment de mida de les mames, la pigmentació més fosca de la pell i la major sensibilitat dels mugrons.

També són freqüents algunes molèsties per fer la digestió, nàusees, major sensibilitat davant de determinats olors o sabors, augment de la temperatura corporal, sensació de cansament i més son de l’habitual.

A més, a mesura que l’embaràs avança i l’úter creix de mida, alguns òrgans es comprimeixen i augmenta el pes i la tensió a la zona abdominal, la qual cosa també pot ocasionar molèsties.

Així mateix, es produeixen alguns canvis emocionals, i en general la dona embarassada té una major emotivitat i sensibilitat, i pot experimentar alternances entre sensacions d’il·lusió i alegria amb sentiments de dubte o inseguretat davant la nova situació que està vivint.

Una prova per a la pell

L’embaràs posa a prova la teva pell. A causa de les variacions hormonals, es modifica l’equilibri de la pell, que té tendència a deshidratar-se i a ressecar-se. A més, el volum sanguini augmenta, de manera que la circulació sanguínia i la microcirculació cutània es tornen més lentes, i això fa que la pell sigui més irritable, provocant sensacions de picor. Per evitar aquestes molèsties, durant l’embaràs, cal aportar a la pell, cada dia, cures adequades per nodrir-la, hidratar-la i proporcionar-li alleujament.

  • Evita utilitzar aigua molt calenta al bany o la dutxa.
  • Renta’t amb un gel netejador suau sense sabó, especial per a pells seques.
  • Evita utilitzar exfoliants ja que podrien fer més fràgil la teva pell.
  • Aplica’t una o dues vegades al dia una crema hidratant i nutritiva a la cara i al cos.
  • Evita l’exposició al sol o utilitza un protector d’índex elevat (SPF 30 com a mínim).

Les estries

A causa d’alguns canvis hormonals que redueixen l’elasticitat cutània i de l’estirament brusc de la pell, és freqüent l’aparició d’estries durant l’embaràs. Encara que al principi són línies vermelloses molt fines, amb el temps, es transformen en línies més gruixudes que van canviant el to a violaci i, amb els anys, es tornen blanques com cicatrius. Solen localitzar-se sobre el ventre, la part superior de les cuixes, el pit o els malucs.

Donat que una vegada que apareixen, és molt difícil fer desaparèixer les estries del tot, és millor adoptar mesures per intentar evitar la seva aparició. La prevenció més eficaç és la que s’inicia aviat, aplicant les cures adequades de forma regular en el temps. Per a això, és convenient mantenir hidratada la pell i fer massatges a les zones que més pateixen aquest estirament amb oli o una crema hidratant que no contingui retinol. Hi ha diverses cremes antiestries, que contenen ingredients hidratants, nutrients i regeneradors de la pell. També s’han de cuidar les esquerdes del mugró, que solen sortir durant la lactància, encara que la seva prevenció ha de fer-se ja durant l’embaràs. Hi ha cremes específiques per al mugró, que s’han d’aplicar almenys un o dos mesos abans del part.

Si malgrat tot, apareixen estries, hi ha productes dermocosmètics que poden ajudar a millorar el seu aspecte estètic i a reduir-les. És molt important no exposar mai les estries al sol sense una protecció solar d’índex molt alt, per evitar que adquireixin una pigmentació fosca, que les faria més visibles.

Consulta al teu farmacèutic/a, que podrà recomanar-te els productes més adequats per a tu.

 

 

Fonts: SEGO, www.elfarmaceutico.es